Iron Man

Iron Man är en superhjälte, karaktären framtogs av Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber samt Jack Kirby. Iron Man på svenska brukar betecknas som Järnmannen men även i Sverige är det oftast Iron Man man säger. Superhjälten hade sin debut i tidningen Tales of Suspense, som är en serietidning, och totalt har Iron Man varit med hela 61 gånger i olika nummer av tidningen. Några egenskaper han har är att han är cyperpatisk länk till sin egna dräkt, har mycket högt intellekt och även stora kunskaper i såväl teknik som mekanik. Vill du lära dig mer om Iron Man? Då bör du fortsätta läsa denna artikel. Här är Iron Mans Facebook-fansida.

Iron Man förekommer överallt idag

Superhjältens popularitet har ökat mycket under de senaste åren och ständigt verkar det dyka upp nya saker på marknaden som har stark koppling till just Iron Man. Detta beror framförallt på filmen Iron Man som utgavs under 2008 där superhjälten är huvudkaraktären och där fokus ligger på just honom under hela filmens handling. Filmen har gjort att Iron Man numera finns att köpa i leksaksform men även kompletta utklädnader finns tillgängliga för den som vill efterlikna superhjälten från topp till tå, både för barn och vuxna. Iron Man är en mycket omtyckt superhjälte som finns på allas läppar idag!

Filmen Iron Man

Filmen som handlar om superhjälten hade premiär under 2008. Det är skådespelaren Robert Downey Jr. som har huvudrollen och alltså spelar självaste Iron Man. Filmens handling fokuserar på Tony Stark, som är en riktig teknisk nörd. Han befinner sig i Afghanistan för att presentera sitt nya missilvapen för USA:s flygvapen – resan blir dock inte som någon tänkt sig då de attackeras. Tony tas som gisslan och tvingas bygga ett innovativt vapen. Under tiden som fånge skapas många nya idéer och tillsammans med sin medfånge Yinsen så sprudlar kreativiteten. Har du ej sett filmen Iron Man så är det hög tid för det nu!

Spider Man

1962 släpptes den första serietidningen med superhjälten Spider Man (på svenska kallad Spindelmannen, eller bara ”Spindeln”). Spider Man skapades av Stan Lee och Steve Ditko och det dröjde till år 1967 innan den första svenska publikationen släpptes. 1999 anammade den svenska marknaden namnet Spider Man istället för Spindelmannen och den framgångsrika serien nådde sitt slut 2013. Den amerikanska, ursprungliga serietidningen är dock fortfarande aktiv.

Idag finns det flera olika aktiva titlar på den amerikanska marknaden; bland annat The Amazing Spider Man (som också är den första enskilda serietidningen för Spindelmannen), Marvel Universe Ultimate Spider Man och Spider Man 2099. Det finns även en mängd amerikanska titlar som blivit nedlagda genom åren. Vissa ersattes av andra medans några helt enkelt bytte namn för att fortsätta sin utgivning.

Karaktärens fiktiva historia

Eftersom Spider Man finns i så många skepnader och har givits ut i så många olika utgåvor som behandlar karaktären på olika sätt så är också karaktärens ursprung något tvetydig. De flesta historier grundar sig dock i att Peter Parker blir biten av en radioaktiv spindel och således erhåller krafterna hos en spindel. Detta inkluderar övermänsklig styrka och att kunna klättra på väggar och tak.

Skurkarna

Ett definierade drag hos en superhjälte är skurkarna som omger honom eller henne. I Spider Mans fall finns ett stort utbud av skurkar som sträcker sig från bland annat Green Goblin och Hobgoblin till den bläckfiskliknande Doctor Octupus. En av de mer slående antagonisterna är Venom, som till en början levde i symbios med Spider Man för att sedan klänga sig fast hos andra värdar.

Filmerna

Sam Raimi regisserade Spider Man 1-3 (2002-2007) med Tobey Maguire i huvudrollen. De två första filmerna blev framgångsrika hos både kritiker och fans. Bara fem år efter slutet på Raimis filmer gjordes en omstart med Andrew Garfield som den väggklättrande superhjälten. Denna iteration höll i två filmer för att omstartas på nytt igen i samband med Captain America: Civil War, med Tom Holland som Spider Man.

Amerikansk super soldat: Captain America

Efter utbrottet av andra världskriget i Europa kom amerikanske patrioten Steve Rogers in sig i USA: s armé. Han anmälde sig frivilligt, men avvisades på grund av sin magra kroppsbyggnad. Forskaren doktor Abraham Erskine uppmärksammade honom, som letade lämpliga testpersoner för ett topphemligt experimentellt program för att skapa en armé av supersoldater.

Steve Rogers fick ta emot det experimentella Super-Soldat Serumet. Förbättrad till toppen av mänsklig fysisk potential och beväpnad med en okrossbar sköld blev han så Captain America. Men efter ett misslyckat uppdrag blev han nedfryst i is och låg bortglömd i årtionden tills han hittades och återupplivades av Avengers.

En superhjälte är född

Steve undrade om han hade blivit det ultimata exemplet av mänsklig fysisk kraft och förmåga, eftersom all svaghet och brister dränerades från hans kropp. Just då sprängde en nazistisk spion in med en pistol och sköt Erskine genom huvudet och Erskine inte skrivit ner serumets ingredienser, därför dog hemligheten med honom.

Steve Rogers är nu den enda super-soldaten! Som ett resultat av detta lyckade experiment, kallat ”Operation: Rebirth” , fick Steve Rogers fart, styrka, flexibilitet, uthållighet och smidighet – nästan övermänskliga förmågor. Dessa förmågor i kombination med hans orubbliga mod och tuffa attityd gjorde honom till Captain America, en levande legend i många år!

Skaparna av Captain America

Karaktären Captain America skapades av Joe Simon och Jack Kirby som ett svar på den blomstrande populariteten med patriotiskt-tema med superhjältar på 1940-talet. Han debuterade i Captain America Comics # 1 (mars 1941). Detta nummer sålde nästan en miljon exemplar och Captain America blev snart Marvels bästsäljande karaktär. När kriget slutade minskade försäljningen av serier.

Captain America återupplivades av en av hans ursprungliga medskapare Jack Kirby, tillsammans med Stan Lee, under 1964. Detta var början på ”Cap” som vi känner honom. Han blev en omedelbar hit och blev snart ledare av Avengers. Sedan dess har han blivit en av hörnstenarna i Marvel Universe och även blivit en sann amerikansk ikon.