Spider Man

1962 släpptes den första serietidningen med superhjälten Spider Man (på svenska kallad Spindelmannen, eller bara ”Spindeln”). Spider Man skapades av Stan Lee och Steve Ditko och det dröjde till år 1967 innan den första svenska publikationen släpptes. 1999 anammade den svenska marknaden namnet Spider Man istället för Spindelmannen och den framgångsrika serien nådde sitt slut 2013. Den amerikanska, ursprungliga serietidningen är dock fortfarande aktiv.Idag finns det flera olika aktiva titlar på den amerikanska marknaden; bland annat The Amazing Spider Man (som också är den första enskilda serietidningen för Spindelmannen), Marvel Universe Ultimate Spider Man och Spider Man 2099. Det finns även en mängd amerikanska titlar som blivit nedlagda genom åren. Vissa ersattes av andra medans några helt enkelt bytte namn för att fortsätta sin utgivning.

Karaktärens fiktiva historia

Eftersom Spider Man finns i så många skepnader och har givits ut i så många olika utgåvor som behandlar karaktären på olika sätt så är också karaktärens ursprung något tvetydig. De flesta historier grundar sig dock i att Peter Parker blir biten av en radioaktiv spindel och således erhåller krafterna hos en spindel. Detta inkluderar övermänsklig styrka och att kunna klättra på väggar och tak.

Skurkarna

Ett definierade drag hos en superhjälte är skurkarna som omger honom eller henne. I Spider Mans fall finns ett stort utbud av skurkar som sträcker sig från bland annat Green Goblin och Hobgoblin till den bläckfiskliknande Doctor Octupus. En av de mer slående antagonisterna är Venom, som till en början levde i symbios med Spider Man för att sedan klänga sig fast hos andra värdar.

Filmerna

Sam Raimi regisserade Spider Man 1-3 (2002-2007) med Tobey Maguire i huvudrollen. De två första filmerna blev framgångsrika hos både kritiker och fans. Bara fem år efter slutet på Raimis filmer gjordes en omstart med Andrew Garfield som den väggklättrande superhjälten. Denna iteration höll i två filmer för att omstartas på nytt igen i samband med Captain America: Civil War, med Tom Holland som Spider Man.